Välkommen till Akropolis IF John Åberg

fredag 15 januari 2021

I ett kylslaget men ack så vackert vinterlandskap har Akropolis IF fått bollen att rulla igen på Grimsta IP. Kylan kommer inte försvinna på ett tag, men värmande vindar blåser på alla fotbollsfanatiker när försäsongen nu äntligen dragit igång.

För att kunna upprepa bedrifterna (möjligen även överträffa) från fjolåret gäller det att ha en slagkraftig organisation på plats. Inte enbart i form av spelare som spetsar till truppen med vackra mål och poängavgörande räddningar, utan även med personal och ledare som utvecklar och för klubben framåt. Därför är det glädjande att presentera Akropolis IF nya målvaktstränare vid namn John Åberg.

John Åberg växte upp i Nacka där han som ung började spela fotboll i Saltsjöbadens IF. Moderklubben skulle stå honom väldigt varmt om hjärtat. John fann sig mellan stolparna hos klubben under hela sin spelarkarriär där steget till representationslaget kom naturligt redan vid 16 års ålder. När spelarkarriären en tid senare var över tog studierna vid. John flyttade in till Stockholms innerstad för att börja studera vid den anrika Gymnastik och Idrottshögskolan.

– Jag fastnade vid tränarutbildningen. När jag väl började studera både hos förbundet och vid GIH kände jag att målvaktstränare var rätt karriärsval för mig, sade John Åberg

John Åberg har förutom sin utbildning arbetat för flera olika fotbollsföreningar.

Genom utbildningar fick John Åberg goda referenser runt om i Stockholm. En person som John framförallt kom i kontakt med var AIK och Akropolis IF anhängaren Kenny Stamatopoulos (arbetar som målvaktstränare).

– Kenny hade mycket bra att säga om Akropolis IF. Han berättade om den familjära miljön som finns i föreningen, samt om ett ungt lag med en beundransvärd vilja att utvecklas, sade John Åberg.

John Åberg berättar hur han började följa Akropolis IF alltmer och fascinerades av det svårslagna laget som stormade fram i Superettan.

Ute i Hässelby vid Grimsta IP gör John Åberg sin första vecka med gänget. Han menar att det till en början är viktigt att göra sig bekant med alla. Framförallt med de två målvakterna Daniel Ek och Simon Lundgren.

På bilden ser John Åberg och Daniel Ek i full fart med målvaktsträningen.

– De första träningarna handlar mest om att lära känna varandra. Samtidigt försöker jag få en så nyanserad bild som möjligt och för således en dialog med Kenny för att se vad hans uppfattning är. Simon Lundgren och Daniel Ek har två olika bakgrunder och skilda förutsättningar vilket gör att vi försöker finna ett upplägg som är anpassat till varje individ. I samråd med varandra diskuterar vi olika strategier för att optimera målvakters utveckling, sade John Åberg.

Det är inte bara spelarna som det gäller att göra sig bekant med utan även tränarstaben. Tränarna har följt varandra med täta steg och smattrande munnar ute på planen.

– Målvaktstränare kallas nuförtiden för assisterande tränare med målvaktsansvar, vilket resulterar i ett bredare ansvarsområde. Ser vi tillbaka några år i tiden, stod målvaktstränare ensamma vid ett mål och tränade målvakterna. Riktigt så är det inte längre. Målvakterna har fått en betydligt större roll i ett lags anfallsspel och är en del av spelsättet. Att få hela tränarstaben sammanfogat bidrar till att se laget som en helhet för att kunna upptäcka
styrkor och svagheter. Genom att få en nyanserad bild över hela laget får vi kollektivet att fungera som bäst, sade John Åberg

John blir klubbens nya målvaktstränare.

Avslutningsvis betonar John Åberg att han har stora förhoppningar om sin tid hos Akropolis IF och att han verkligen ser fram emot det arbete som tog sin start i måndags.

– Jag är väldigt glad över att få den här chansen att vara en del av Akropolis IF. Mitt första intryck av klubben är väldigt bra. Mina förhoppningar är att vi resultatmässigt kan vinna så många matcher som möjligt. Samtidigt vill jag se att vi alla utvecklas under resans gång, konstaterade, John Åberg

Varmt välkommen till Akropolis IF.