Matchreferat

Tung dag i Eskilstuna

söndag 18 april 2021

Inledningsvis var matchen jämn där lagen nästan tog ut varandra. Det kändes som att det lag som sköt in bollen först i mål skulle gå vinnande ur striden, och på sätt och viss blev det även så.

Foto: Harald Weidinger.

Akropolis IF började tillställningen energifullt och var det rörligare laget med mycket platsbyten och bollinnehav. Det var framförallt under de första 20 minuterna som saker och ting flöt på i offensiv väg. Tidigt i matchen bröt sig Oscar Pettersson in i straffområdet och skapade en halvchans, men den riktigt stora farligheten föll till Marcus Burman. Cesar Weilid vann en närkamp längs högerkanten och kunde ”vandra in” i AFC straffområde med bollen. Därifrån slog han ett hårt inlägg längs marken som Marcus Burman möte vid straffpunkten, men avslutet gick rakt på Joshua Wicks som stod placerad i mål.

Trots ett markant och stundtals överlägsna perioder med bollen hade Akropolis IF förtvivlat svårt att förvalta bollinnehavet i målchanser. Marcus Burmans målchans var den bästa i matchen för Akropolis IF.

Om någon skulle sätta en rubrik på matchen skulle den troligen bli ”Akropolis IF hade bollen – AFC Eskilstuna hade lägena”. För så såg matchbilden i stort sätt ut under de 90 minuter som matchuret tickade.

AFC satte punkt för debatten om att bollinnehav inte betyder allt i en fotbollsmatch, utan vad det är man gör med bollen som spelar roll. Med hjälp av ett direkt anfallsspel där många sprang mot mål hittade man igenom Akropolis IF lagdelar. Något som gjorde sig tydligt flera gånger om och skulle vissa sig för svårt att stå emot halvleken ut.

Med bara en minut kvar till pausvilan bröt AFC dödläget i matchen. Ashley Coffey stod för en individuell prestation och kunde med en briljant passning finna Karim Mammar på andra sidan av straffområdet. Mammar visade i sin tur upp teknisk elegans och nöp till på volley. Ett skott som något turligt gick in i mål via stolpen.

Innan halvleken var över var även Victor Götesson snubblande nära att dubblera ledningen för AFC, men han tappade balansen i avslutningsläget och skottet gick över ribban

Foto: Harald Weidinger.

”Hoppet är det sista som lämnar en”. Det fanns ändå tendenser i Akropolis IF spel som tydde på någonting mer. Med lite bättre spets och koncentration i aktionerna skulle laget nog kunna få utdelning. Någon som huvudtränaren Mirza Jelecak pratade om i paus.
– Jag vill se ett mycket högre bolltempo och att vi hotar med passningar in bakom deras backlinje. Vi måste kombinera mycket snabbare, vi spelar alldeles för långsamt, sade Mirza Jelecak.

Men till den andra halvleken kom utväxlingen aldrig. I chansväg var det istället AFC för hela slanten. AFC fortsatte på den inslagna vägen från den första halvleken och lyckades därtill äga mer boll. Saker och ting blev inte bättre efter att Ahl Holmström bytts in i den 71:a minuten. Den före detta Kalmar FF talangen hade en stor påverkan på matchen och låg bakom mycket under de avslutande 20 minuterna.

Först löpte han sig fri och kunde kyligt rulla in 2-0 och kort därefter kunde han dubblera sin egen målskörd med ett avslut från nära håll. Slutresultatet skrevs till 3-0 efter att AFC kontrollerat den avslutande akten och Akropolis IF inte alls kommit till någon slutforcering.

Nej, det här var inte Akropolis IF dag. Den andra halvleken var inte mycket att ”hänga i julgranen” och sätt till matchen i sig finns det klara förbättringspunkter som går att tyda. AFC vinner välförtjänt, vi får lyfta på hatten och gratulera denna gång.

Nu laddar vi om och stöttar vårt gäng. Grabbarna behöver som vanligt allt stöd de kan få i kommande matcher. Till nästa helg väntar ännu en bortamatch. Den 25 april klockan 13:00 möter vi nykomlingarna Landskrona Bois på Landskrona IP.