Matchreferat

Seger och tre poäng

tisdag 24 augusti 2021

För några dagar sedan avancerade Akropolis IF vidare i Svenska Cupen. Tillbaka i Superettan fortsatte laget under måndagskvällen att tuffa på längs vinnarspåret bort från nedflyttningsplatserna och upp i tabellen.

Giannis Christopoulos taktiska upplägg visade sig otroligt effektiv i Superettan under 2020. Något annat kan inte sägas om resultaten i år heller. Sedan hans tillträdande i somras har Akropolis IF gjort stora framsteg på plan och utvecklats till ett av seriens formstarkaste lag.

Foto: Per Aronsson

Mot Norrby IF var Akropolis IF på hugget direkt. Matchen hade knappt hunnit ta form innan Andrew Stadler påpassligt var framme och gav Akropolis IF en pangstart på matchen med ett mål som kom att bli matchavgörande. Amerikanen har en finurlig förmåga att hitta rätt på fotbollsplanen. Den här gången ”låg han och lurade i vassen” bakom Norrby IF:s backlinje i väntan på ett misstag, som så småningom kom. Hemåt passen från Lundgren till egen målvakt blev alldeles för lös. Andrew Stadler han ifatt bollen och kunde enkelt placera in ledningsmålet för Akropolis IF bakom Anton Cajtoft som kom på mellanhand.

Målet satte tonen på matchen. Akropolis IF försvarade sin ledning, stod rätt i sina positioner och kämpade matchen igenom mot ett hemmalag som jagade tre poäng i hopp om att hålla drömmen om Allsvenskt avancemang levande.

Foto: Johan Borehed -- I bakgrunden ser vi Akropolis IF fira ledningsmålet.

En av Norrby IF bästa kvitteringschanser föll kort efter Akropolis IF ledningsmål. Borås gängets poängstarkaste spelare Dijan Vukojevic sköt en frispark som skruvade sig runt muren och vålade en del besvär för debuterande Oresti Menka. Med hjälp av stolpen kunde han rädda bollen från att gå i mål. Oresti Menka stod för flera trygga ingripanden – bland annat vid ett friläge och vid olika inläggsituationer agerade både han och de övriga försvarsspelarna väldigt lugnt och kontrollerat.

Akropolis IF gjorde det svårt för Norrby IF att komma till klara målchanser. Norrby  IF skapade en del nickförsök under första halvlek men inget som oroade eller fick en att lyfta från stolsraderna. Istället var det Akropolis IF som var nära att utöka sin ledning och få en drömöppning på halvlek nummer två. Andrew Stadler och Mattias Bouvin väggspelade med varandra inne i straffområdet tills Stadler blev helt ren vid straffpunkten. Skottet tappade fart längs konstgräset och gick dessutom i mitten av mål där Anton Cajtoft stod placerad.

Foto: Harres Photography -- Akropolis IF höll nollan och tog tre poäng.

Norrbys jakt på kvittering blev det inte mycket av fören under slutet av matchen, då vittringen av mål började växa fram. Nära var det också i matchens 89:e minut. Det var faktiskt så pass nära att skriken och ljudet av målfirande steg till luften. I andra vågen efter en hörna sköt Nikola Tkalcic ett skott som tog på täckande Akropolis IF spelare och ändrade rikning. Bollen som var på väg mott bortre stolpen studsade istället mot den första stolpen, förbi Oresti Menkas utsträckta händer och precis utanför målets ram. En lättande suck drogs. När domaren blåste för fulltid stod Akropolis IF som vinnare med ett mål mot noll.