Matchreferat

Superettan är igång igen

måndag 12 juli 2021

På Olympia stadion i Helsingborg startade Superettan upp igen efter sommaruppehållet. Inför flera tusen på läktaren kämpade Akropolis IF  tappert men fick tillslut se sig besegrade med uddamålet.

Höjdpunkterna från matchen mellan Helsingborgs IF och Akropolis IF.

Giannis Christopoulos var tillbaka på tränarbänken och det blev direkt tydligt att laget formerades efter hans utmärkande drag. På pappret ställe Akropolis IF upp i en 4-3-3 uppställning men på plan sjönk laget nästan omedelbart efter avsparken ner i ett disciplinerat och strukturerat 5-3-2. Trots den defensiva inställningen började Akropolis IF inspirerat och visade genast prov på att vara ett bollskickligt lag. Ett par gånger spelade man sig in på Helsingborgs IF planhalva – fram till sista tredjedelen – där Erik Figueroa var närmast med sitt avslut som rullade utanför målramens vänstra stolpe. Den före detta HIF spelaren såg oerhört laddad ut över att vara tillbaka på Olympia med mål i att tysta publiken på plats.

Foto: Harald Weidinger -- Erik Figueroa var spelsugen och visade upp sig inför sina forna supportrar.

Första halvlek handlade i övrigt mycket om det defensiva för Akropolis IF. Helsingborgs IF skapade sig allt mer tid med bollen. Tillsammans med det stora publikstödet på läktaren ökade HIF:s spelövertag. Publiken skanderade i allsång ”attack, attack, HIF attack” och det dröjde inte länge förrän spelarna på plan uppfyllde deras önskan.

I mitten av halvleken hade Helsingborgs IF etablerat ett spel på Akropolis IF planhalva som kom att resultera i ett avgörande för utgången på matchen. Matchklockan hade precis passerat 25 minuters spel när ett inlägg från högerkanten svepte in i Akropolis IF straffområde. Panos Dimitriadis nådde högs men lyckades inte nicka bort bollen. I ett andra försök att stoppa bollen från att gå mot mål, tar bollen på Dimitriadis – ändrar rickning och slinker in i mål bakom en ställd John Alvbåge.

Al Hamlawi blev matchens enda målskytt med sitt mål.

Akropolis IF fick en gyllene chans att kvittera före halvtidsvilan. Marcus Burmans slog en hörna som nådde Christian Rubio Sivodedovs panna. Nicken gick rakt på Anders Lindegaard (målvakten) som med viss möda tillslut kunde få grep om bollen. Framför mål fans dessutom Andrew Stadler som på Rubios nick bara var millimeter från att skarva/styra (som i hockey) bollen in i mål.

Närmare än så kom Akropolis IF inte i första halvlek. Istället var HIF nära på att dubblera sin ledning. Van den Hurk fick på en riktig prakträff som skruvade sig runt John Alvbåges utsträckta armar och träffade överliggaren.

Foto: Petter Arvidson -- Det var en kamp in i det sista mellan två defensivt starka lag.

Andra halvlek blev en stängd och chansfattig historia. Båda lagen visade upp imponerade kunskaper defensivt men offensivt var det ingen sprudlande fotboll. Helsingborgs IF började halvleken bäst men mot mitten av den turades båda lagen om att trilla boll.

Akropolis IF gjorde tre offensiva byten tidigt i halvleken. In kom Lamine Nekrouf, Linus Mattsson och Astrit Ajdarevic. Bytena skakade liv i matchen – Nekrouf med sin kämparglöd, Mattsson med sin flärd och Ajdarevic med sina precisa passningar som skar genom Helsingborgs IF lagdelar. I matchens 68:e minut drev de tre nämnda personerna upp bollen och utmanade HIF:s försvar i numerärt överläge. Med sig hade de även Marcus Burman som avslutade anfallet, men inte så som vi velat. På en passning från Nekrouf behövde Burman mer eller mindre bara sätt foten mot bollen för att rulla in den i öppet mål. Men för dagen fattades kvalitén i de sista avgörande lägena. Något som behövs om man ska spräcka målnollan på seriens defensivt skickligaste lag (Helsingborgs IF).

Akropolis IF tryckte på mot slutet men något mål föll aldrig. Matchen slutade 1-0 till Helsingborgs IF.

Matchens resultat.

Superettan är ingång på allvar efter sommaruppehållet och matcherna kommer dugga tätt framöver. På lödrag möter vi Norrby IF på Studenternas IP. Spelplatsen beror på att Grimsta IP i nuläget genomgår en ombyggnation vilket gör arenan otillgänglig.