Matchreferat

Poäng för tredje matchen i rad

måndag 04 oktober 2021

Akropolis IF form pekar allt mer uppåt.

Foto: Said Ina Badri.

Matchen fick ett lyckligt slut, även fast mycket kring spelet handlade om motståndarlaget AFC Eskilstuna. AFC verkar gjort sin läxa och visste redan från start exakt hur de skulle spela, stå i positionerna och pressa för att göra Akropolis IF anfallsförsök och tid med bollen kortlivad.  Men är det en något som Akropolis IF verkligen utmärker sig med är det att försvara, göra allt tillsammans och spela som ett lag. Trots att AFC hade det mesta i offensiv väg, kom de orangeklädda till förvånansvärt få målchanser. Det var först när domaren pekade mot straffpunkten i matchens 36:e minut som det på allvar kändes som att Akropolis IF målnolla var hotad.

Straffensparken fick en omvänd effekt. Istället för att ge AFC ledningen gav den ett extra ”go” bland Akropolis IF spelarna. Alsanati som stegade fram för att skjuta straffsparken skickade Menka åt fel håll men placerade straffsparken utanför – vilket kallade fram ett glädjevrål hos Akropolis IF spelarna. Den glädjen spelade Akropolis IF vidare på halvleken ut vilket visade sig betydelsefullt för utgången på matchen.

Foto: Harres Photography.

Några minuter efter straffmissen och precis före halvtidsvilan vann Mauricio Albornoz bollen på mittplan. Akropolis IF kom framrusande i plan med tre spelare mot två AFC spelare som lämnats ensamma kvar med uppgift i att försvara sitt mål. Anfallet gick snabbt. Cesar Weilid passade bollen på ett till Andrew Stadler som lika snabbt passade bollen tillbaka till Weilid. Med i stort sätt öppet mål framför sig gav Weilid Akropolis IF ledningen i matchen.

– Efter att Albornoz vinner bollen visar vi med ett klockrent exempel på hur man attackerar ett osamlat försvar, sade Cesar Weilid om målet.

Akropolis IF gick till halvtid i ledning med 1-0.

-AFC har definitivt mer boll, men de skapar inte supermånga hundraprocentiga chanser. Vi har hittat bättre form på sistone, så förhoppningsvis kan vi hålla nollan och ta tre poäng, sade Cesar Weilid i halvtid till discovery+.

Foto: Said Ina Badri.

Första halvlek var i det stora hela händelsefattig och mycket mer att notera skulle det inte bli i den andra akten. Akropolis IF såg värdet i de tre poängen (som tog oss förbi AFC i tabellen) och gjorde sitt yttersta för att få resultatet att stå sig till det att den sista signalen blåsts.

Mot slutet av matchen skapade AFC Eskilstuna två-tre situationer som kunnat resultera i mål. Det mesta kom via inlägg där de orangeklädda nådde högst med både skallen och ben. Konstsparkarna och nickarna utlöste varandra men var aldrig tillräckligt välriktade för att pricka målramen eller gå förbi Oresti Menkas utsträckta armar och in i nät.

På tilläggstid kunde det gott hur som helst. Först hade Akropolis IF en gyllene chans att stänga matchen. På en framspelning från Mattias Bouvin kom Linus Mattsson fri, men AFC keepern stod för en elegant parad. Med bara sekunder kvar att spela slog York Rafael matchen bästa inlägg men nicken från Albin Linner gick utanför och domarens signal till skyn.

Foto: Said Ina Badri.

Mycket stod på spel i matchen och det märktes när domarens signal för fulltid gick. Många av Akropolis spelarna slängde sig ner i gräset, jublade högt, gjorde segergester och drog en lättnande suck.