Mirza Jelecak ny huvudtränare för Akropolis IF

måndag 04 januari 2021

Som 11-åring flyttade Mirza Jelecak till Sverige. Närmare bestämt Närkes centralort Örebro, där kärleken till fotbollen växte fram. Kärleken utvecklades till en talang som tog Mirza land och rike runt som professionell fotbollsspelare. När det några år senare var dags att lägga fotbollskorna på hyllan kunde han göra detta med 200 spelade matcher på meritlistan. För fotbollsfanatikern Mirza Jelecak var karriären inom branschen inte över där. Efter en framgångsrik spelarkarriär sadlade Mirza om till tränare. Med meriter från IK Sirius och det svenska landslaget väntar nu ett nytt uppdrag hos Akropolis IF.

Mirza Jelecak har skrivit på ett kontrakt som ny huvudtränare för Akropolis IF

Någon längre betänketid behövdes inte för Mirza Jelecak när samtalet från sportchefen Georgios Gogas kom. Nu ser Mirza fram emot att komma igång med arbetet hos Akropolis IF under de kommande åren.

– Akropolis IF är en väldigt spännande utmaning som jag är glad över att få ta mig an. Jag har följt Akropolis IF under deras framfart och fått en positiv bild av klubben. För att gå från en ”kvartersklubb” som spelat vid Akalla BP till att sluta på en femte plats under sin första säsong inom svensk elitfotboll krävs något speciellt. Det är en bedrift som bara är möjlig hos en organisation som har hårt jobbande människor som brinner av passion för sitt lag, sade Mirza Jelecak.

Mirza Jelecak drar paralleller och ser likheter mellan Akropolis IF och IK Sirius, en klubb han verkat som spelare och tränare i.

– Jag kom till IK Sirius när de spelade i division 1 och var med på resan som tog klubben till Allsvenskan. Det finns förutsättningar för att göra en liknande resa med Akropolis IF. Jag ser fram emot att utveckla Akropolis IF spelsätt men även att stärka klubbens varumärke i relation till sponsorer och svensk elitfotboll, sade Mirza Jelecak.

Tränarkarriären tog sin start under tiden i IK Sirius

Mirza Jelecak berättar att han under sina sista dagar som fotbollsspelare hos IK Sirius fick förslaget att fortsätta i klubben som tränare tillsammans med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf (Djurgårdens IF nuvarande tränarpar).

– När jag träffade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf stegrade min fotbollsutbildning väldigt snabbt. Att få jobba och ta lärdom av dem två, var den bästa skola jag kunde tänka mig, sade Mirza Jelecak.

Mirza Jelecak kommer från en framgångsrik period i IK Sirius.

Tillsammans ledde de tre musketörerna Uppsala laget från att vara ett division 1 lag – till att mellanlanda i Superettan under tre år – för att sedan etablera sig i Allsvenskan.

På frågan huruvida hans spelarkarriär hjälpt honom som tränare menar Mirza att hans karriär som spelare inte gör honom påmind när han nu står ombytt som tränare vid planens vita linjer.

– Fotbollen är i en ständig utveckling. Många av komponenterna ser helt annorlunda ut idag än vad de gjorde för 15 år sedan. Under min tid som spelare var det oftast bara träningar och ett ”ut o kör tänk”. Vi lärde oss aldrig spelets olika skeenden. Idag är det ett betydligt större intresse för träningsdynamik och metodik, d.v.s. olika sätt att träna på.

Mirza menar att han istället funnit inspiration från diverse miljöer och visionärer, för att på så sätt utveckla sina egna tankar kring fotbollen.

– Jag tycker det är viktigt att ha något eller någon att se upp till, det skapar motivation. Jag gillar visionärer. Gillade länge Arsene Wenger och sättet Arsenal spelade fotboll på. Min tanke är att se hur de bästa gör, d.v.s. jag snor lite idéer från de lag som gör något fiffigt. Sedan försöker jag tillämpa och utveckla det i relation till min egen filosofi.

Hos Akropolis IF kommer Mirza Jelecak jobba tillsammans med spelare som Asitrit Ajdarevic, Panos Dimitriadis och Erik Figueroa.

Väldigt förväntansfull över att få leda Akropolis IF mot nya framgångar

– Jag har sett flera av Akropolis IF matcher i Superettan under 2020. Det är ett lag som har ett väldigt stabilt grundspel, med en hög lägstanivå, vilket gör de svårslagna. Mitt mål är att jobba vidare utifrån denna grund samtidigt som jag implementerar mina egna tankar och idéer. Kortfattat vill jag att vi tillsammans jobbar extremt hårt mot gemensamt uppsatta mål, gärna med mycket boll vid fötterna och ett intensivt presspel, sade Mirza Jelecak.

Avslutningsvis betonar Mirza Jelecak att han har stora förhoppningar om sin tid hos Akropolis IF och att han verkligen ser fram emot det arbete som börjar med start från och med den första januari 2021.

– Personligen är jag otroligt stolt över att få vara huvudtränare för en så fin klubb som Akropolis IF. Klubben har gjort fantastiska år resultatmässigt. Min förhoppning är att leda klubben vidare mot nya framgångar.

Mirza Jelecak kommer ingå i ett tränarteam tillsammans med assisterande tränarna Jamie Steel och Athanasios Papadopoulos som är kvar från förra året.

Varmt välkommen till Akropolis IF Mirza Jelecak.