Mirza Jelecak inför premiären

lördag 10 april 2021

Akropolis IF vs IK Brage.
Söndagen den 11:e april, klockan 13:00, Grimsta IP.

Matcherna i Superettan spelas fortfarande utan publik men går att se – https://www.discoveryplus.se/sport/fotboll/superettan/akropolis-if-ik-brage-210072/

Intervju med Mirza Jelecak

Försäsongen är bakom oss och du har varit i klubben ett par månader nu. Har du satt din prägel på laget och Grimsta IP?

– Absolut, det tycker jag. Det är en omställning såklart – när det kommer in en ny tränare med sina idéer – men det tycker jag alla anammat ganska fort. Sen är det mycket mer att ta i beräkning. Det som blir lite svårare är att lära ut och få det att samverka. Det är det vi håller på med hela tiden, sade Mirza Jelecak.

Mirza Jelecak ny förstärkning till pojklandslagen - Svensk fotboll

En dag kvar till premiären, hur är pulsen?

– Spänd. Det är förväntan, ångest, glädje och en massa känslor på en gång. Jag är mer av en pessimist än optimist, om man säger så. Superettan är en väldigt svår serie, jag har stor respekt för alla lagen. Alla matcher är tuffa, lagen är väl organiserade och i slutändan är det oftast små marginaler som avgör. Oavsett vilket lag vi möter så kommer varje match vara en utmaning, sade Mirza Jelecak.

Premiärer brukar ofta vara speciella. Man har sätt att nervositeten kan spela ett spratt i sådana matcher. Är det något ni reflekterat över?

– Vi reflekterar inte så mycket över det. Det är viktigt att inte gå tiden i förväg och prata om händelser som kan komma att hända. Vi pratar mer om det vi kan påverka. Vi vill försöka förbättra oss för varje dag. På varje träning koncentrerar vi oss på att försöka förbättra oss utifrån våra arbetssätt och principer för att på så sätt skapa bättre relationer på plan och vid sidan av. Men absolut en premiär kittlar kanske lite extra för många – inte för mig personligen – men säkert för många andra. Något som är viktigt att tänka på är att vi ska spela 29 matcher till efter premiären som alla är lika viktiga. Vi spelar om tre poäng oavsett om det är omgång 1 eller 25, sade Mirza Jelecak.

Hur har ni förberett er inför premiären?

– Förberedelserna har inte sätt så annorlunda ut. Vi har satt en planering för vad vi gör varje dag i veckan och skapat rutiner. De är ingen större skillnad till hur vi förberett oss inför föregående matcher. En skillnad skulle vara att vi pratat lite mer om IK Brage (motståndet) tidigare på veckan än vad vi brukar göra. Det är den lilla skillnaden. Utöver det har vi rutiner för hur vi gör saker och ting, sade Mirza Jelecak.

Foto: Harald Weidinger.

Om vi ser till oss själva. Hur vill du att Akropolis IF tacklar matchen?

– Vi vill alltid gå in till matchen med inställningen att vinna och ta tre poäng. För att lyckas med det måste vill vi attackera, skapa och hota, dvs. göra saker med bollen. Det är alltid vår ambition oavsätt vilka vi möter, att tillsammans fullfölja matchplanen. Men självklart måste vi även anpassa oss lite utifrån motståndet och vad de är bra på. På så sätt kan vi försöka minska deras möjligheter i matchen, sade Mirza Jelecak.

Vad ser du mest fram emot med att seriespelet startar och vilka är dina förhoppningar med spelåret.

– Det ska bli kul att dra igång. Vi har hållit igång i tre månader och väntat på den här dagen. Nu börjar tävlingssäsongen på riktigt. Jag ser framemot att se den här gruppen utvecklas utifrån de riktlinjer och ambitioner som vi följer tillsammans. Mitt och ledarstabens ansvar i det är att ge spelarna så bra förutsättningar som möjligt till att prestera på planen. Min förhoppning är att vi växer och blir lite bättre för varje dag och match. Det är det som jag tror och hoppas på. Sen hoppas jag såklart att vi vinner så många fotbollsmatcher som möjligt. Det är vad det hela går ut på, sade Mirza Jelecak.

– Läget är som det är och tyvärr spelar vi utan publik på matcherna. Vi får se hur länge det håller i sig, men alla supportrar får gärna stötta oss genom social medier, hälsningar och genom att se matcherna på tv. Hoppas vi slipper detta virus snart så att vi har er tillbaka på läktarna snart. Håll ut till dess och stötta oss så mycket ni kan på andra sätt. Det behöver laget, vi behöver känna att det finns de som tror på oss och det vi gör, sade Mirza Jelecak.