Louay Chanko ny assisterande tränare i Akropolis IF.

fredag 02 juli 2021

Den före detta fotbollsspelaren Louay ”Lolo” Chanko blir ny assisterande tränare i Akropolis IF.

Louay Chanko är ett namn många av oss känner igen tack vara en framgångsrik spelarkarriär. Efter genombrottet i Syrianska bar det under tidigt 2000-tal av till klubbar som Djurgårdens IF, Malmö FF, AEK Athen, Hammarby IF och Ålborg.

– Min första vänta till elitnivå var i Djurgårdens IF. Jag vann SM-guld med klubben – lämnade för Malmö FF och blev svensk mästare där med. Som fotbollsspelare är jag mycket nöjd med vad jag fått uppleva.

Här räddar han spänningen...

Karriärer som spelare varar inte för evigt. Karriären rundades av med spel i Syrianska och i Västerås, men knät höll inte för spel sista året och fotbollsspelaren ”Lolo” har lagt av. Men kärleken för fotbollen slocknade inte. Tränarkarriären tog vid.

– Jag har gått flera utbildningar med syfte i att försöka hjälpa spelarna bli bättre och smartare. Jag brinner för att visa och få spelarna att förstå hur man löser situationer på det enklaste sättet. Fotboll handlar om att spela enkelt. Jag gillar att jobba tätt tillsammans med spelarna, få de att inte bjuda på misstag, positionera sig rätt defensivt och ha rätt grunder för att ta nästa steg.

Tränarkarriären har hittills tagit Louay Chanko till uppdrag både inrikes men även utomlands. Bland annat i Turkiet där han framförallt ägnat tid åt ungdomslagen.

På frågan huruvida hans spelarkarriär hjälpt honom som tränare menar ”Lolo” att hans kunskaper på plan inte gör honom påmind när han nu står ombytt som tränare vid planens vita linjer.

– Jag drar snarare inspiration från diverse miljöer och visionärer, för att på så sätt utveckla mina egna tankar kring fotbollen. Mitt sätt att se på fotboll präglas mycket av vilka tränare jag haft. I AEK Athen hade jag en av världens bästa tränare (Fernando Santos). Av honom har jag lärt mig mycket som jag har stor användning för.

Idag står det klart att han träder in i rollen som assisterande tränare för Akropolis IF A-lags verksamhet. En anställning han inte behövde någon längre betänketid för att tacka ja till. Med storslagna meriter ansluter ”Lolo” till Akropolis IF tränarstab för att bidra med sina taktiska kunskaper.

– Akropolis IF passar perfekt för mig. Jag utvecklade direkt en bra dialog med tränaren (Giannis Christopoulos) – en respektabel person som jag kan dela kunskap med och lära mig av. Dessutom är Akropolis IF en fin klubb som spelar på elitnivå. Det är ingen tvekan till att jag vill vara en del av det.

– Jag har följt klubben ett tag, framförallt ifjol. Det såg väldigt ljust ut och jag trodde de skulle ta steget upp till Allsvenskan. Jag tänkte ”oj här öser de på i full fart”. Det är roligt att ett lag med en helt annan bakgrund gör ett namn för sig. Jag känner mig stolt över att få komma och jobba för Akropolis IF. Det borde alla spelare och ledare i klubben känna.

Avslutningsvis berättar Louay Chanko om sina förhoppningar med sin tid hos Akropolis IF

– Det har gått knackigt för Akropolis IF iår. Pilen måste börja peka uppåt. Inte åt något annat håll. Kortsiktigt behöver vi ta en match i taget. Giannis Christopoulos är en oerhört skicklig tränare och tillsammans med övriga i tränarteamet ska vi se till att det går framåt. Vi ska jobba för att få tillbaka glädjen, tron på det vi gör samt göra det svårt för motståndarna att komma hit och ta poäng. Gasen i botten!

Louay Chanko kommer ingå i ett tränarteam tillsammans med Giannis Christopoulos, Jamie Steel och John Åberg. Vi önskar ”Lolo” varmt välkommen till klubben.