Matchreferat

Kvalspel väntar för Akropolis IF

söndag 28 november 2021

Akropolis IF reste till Växjö för att möta ett svårslaget Öster IF på Visma Arena. Inför avspark var förutsättningarna klara. Akropolis IF skulle behöva plocka poäng mot Östers IF, för att säkra ett nytt Superettan-kontrakt. Men blickarna riktades inte bara mot vad som skedde ute på planen. Resultaten på andra arenor kom att spela en betydelse denna eftermiddag.

– Det är en väldigt viktig match för oss. Jag har förberett en plan som går ut på att hålla oavgjort resultat till minut 60. Därefter ska vi attackera mer för att försöka vinna matchen, sade Giannis Christopoulos till discovery+.

foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

I Superettans avslutande omgång startade alla matcher samtidigt, somliga blev det mål i direkt. Redan efter tre minuter tog Trelleborgs FF ledningen mot Jönköping Södra (ett resultat som stod sig halvleken ut), vilket betydde att Akropolis IF med en poäng vunnen klättrat en placering i tabellen upp förbi kvalstrecket.  Ställningen på resultattavlan i andra matcher kom att påverka första halvlek. Östers IF med lite att spela för verkade inte supermotiverade till att sätta in någon tokoffensiv och Akropolis IF – nöjda med sin poäng – hade inga planer på att riskera den genom att släppa in ett mål.

Första halvlek blev således händelsefattig. Akropolis IF var något mer aggressiva i sitt försvarsspel än vanligt, vann dueller, bröt passningar och klev verkligen på vid ett par tillfällen. Trots en del bollvinster omvandlades det inte till några farligheter, eller skott på mål för den delen.

– Man känner att matchen är väldigt stängd och betyder mycket. Vi vill inte släppa till någonting så matchbilden blir ganska tvivelaktig, sade Cesar Weilid till discovery+.

foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Akropolis IF gjorde en del förändringar till den andra halvleken. Både sätt till spelsätt, formation och byten. För det första blev laget mer offensivt inställ och det dröjde inte länge förrän matchen stora målchans skapades. Marcus Burman väggspelade med Linus Mattsson och blev fri i straffområdet, avslutet gick rakt i famnen på Östers IF målvakt.

Anfallet var en offensiv tendens som fylldes på några minuter senare. In byttes Oscar Pettersson, Mattias Bouvin och Andrew Stadler för Akropolis IF som tydligt signalerade att man gick för ett ledningsmål. Formationen fick en mer offensiv prägel och på plan fanns nu ett överflöde av offensiva spelare.

Den taktiska förändringen blev inte lyckad till en början. Två minuter efter bytena tog Östers IF ledningen. På ett inlägg kom tre Östers IF spelare först på bollen vid den bortre stolpen. Det blev en omöjlig uppgift för Cesar Weilid att hindra alla tre. Tillslut kom Brenner Toris högst på bollen och kunde nicka in 1-0 till Östers IF. Ett hemskt resultat för Akropolis IF del som innebar att laget var tillbaka på kvalplats.

foto: Andreas Nilelind/bilderna.it

Kvitteringen lät inte vänta på sig. Tre minuter efter Östers IF ledningsmål vände och vred Oscar Pettersson bort sin bevakning i motsatt straffområde och piskade in ett inlägg längs marken som Cesar Weilid gjorde mål på.

Målet var en väg tillbaka in i matchen men skulle inte visa sig tillräckligt. På andra arenor gick resultaten emot och inom kort visade det sig att Akropolis IF skulle behöva vinna matchen för att undvika negativt kvalspel. Som en följd fortsatte Akropolis IF att trycka på. Oscar Pettersson var företagsam, Linus Mattsson spelade fram och Mattias Bouvin sköt från distans men bollen gick inte i mål. Mot slutet av matchen – när Akropolis IF tryckte upp allt de hade – kunde Östers IF istället kontra och fastställa matchresultatet till 2-1.

– Det känns tungt såklart. Vi hade hoppats på mera idag. Det är som det är. Det är ingen ide att diskutera vad vi borde ha gjort. Istället måste vi fokusera på att ta fram ny energi till kvalmatcherna och göra jobbet kommande två matcher, sade Panajotis Dimitriadis till discovery+.

Akropolis IF kommer kvalspela mot Skövde AIK. Ett dubbelmöte som tar sin start på bortaplan torsdagen den 2:a december.