Giannis Christopoulos är tillbaka på Grimsta IP

fredag 09 juli 2021

Giannis Christopoulos är tillbaka på Grimsta IP igen. Tränaren som under fjolåret gjorde stor succé när han ledde Akropolis IF till en 5:e plats i Superettan.

Uppstarten av Superettan närmar sig och ute i Hässelby väster om Stockholm förbereder Giannis Christopoulos sitt manskap för fullt dagarna i ända.

– Det känns som att komma tillbaka till sin familj och sitt hem.

Giannis tillbaka på Grimsta IP

Under de fem månader som Giannis varit borta från klubben har det skett en del förändringar. Spelare har kommit och lämnat, en annan tränarstab har varit närvarande och tabellens prekära läge gör situationen till en annan än den han lämnade.

– Alla som såg Akropolis IF ifjol och jämför med matcherna som spelats i år kan hitta många skillnader. Jag kommer göra mitt yttersta för att försöka få Akropolis IF att nå upp till den nivå laget höll ifjol.

En magiker utger sig Giannis Christopoulos inte för att vara. Han kommer inte kunna vifta med en trollstav så att allt automatiskt blir bättre. Det han kan bidra med är energi och en stor vilja till att göra ett så bra arbete som möjligt.

– Om vi vill stanna i Superettan finns det många faktorer i vårt spel som vi måste förbättra. Ser vi till statistiken är vårt största problem målskyttet. Denna säsong har vi snittat 0,9 mål per match. Förra året hade vi ett snitt på 1,5 mål per match. Defensivt måste vi också bli bättre. Vi har släppt in 15 mål på 10 matcher, vilket är för mycket.

– För att lyckas förbättra denna statistik måste den ena spelaren jobba för den andra. Mycket handlar om det mentala – att vi jobbar tillsammans som en stor familj. Alla måste försvara och anfalla tillsammans. På så sätt blir vi kompakta och skapar bättre balans mellan defensiven och offensiven. Som när vi firar ett mål vill jag att vi firar en räddning eller brytning.

Ett stort arbete ligger bakom en förändring. Till sitt förfogande har Giannis Christopoulos ett delvis nytt lag och några nya tränarkollegor.

– Självklart behöver jag lite tid på mig att få de nya att förstå mitt arbetssätt och min fotbollsfilosofi. I mitt liv och under alla jobb jag haft startar jag alltid med att försöka få ”gruppen” att förstå situationen som de befinner sig i. Med andra ord så diskuterar vi frågor som: Vad vill vi vara för lag? Vilka är våra målsättningar och hur ska vi nå dem? Efter att vi kommit överens om svaren på frågorna arbetar vi tillsammans för att finna rätt väg. I nuläget är vi ett lag med många problem som placerar sig i botten av Superettan. Vårt mål är att hålla oss kvar i Superettan, men då gäller det verkligen att alla fokuserar, jobbar tillsammans och är professionella i träning och match. På så sätt räddar vi det här året för Akropolis IF.

Många matcher återstår av säsongen. Näst på tur är Helsingborgs IF.

Avslutningsvis menar Giannis Christopoulos att framtiden är ljus för Akropolis IF om laget lyckas med årets målsättning. Vilket är att stanna kvar i Superettan.

– Om vi lyckas hålla oss kvar i Superettan i år så utgör det en stabil grund för klubbens ledning att utveckla klubben vidare på. Med rätt planering och struktur kan Akropolis IF bli starkare och konkurrenskraftigare kommande år.

Giannis Christopoulos kommer ingå i ett tränarteam tillsammans med Jamie Steel, Louay Chanko, John Åberg och Dimos Edirnelis. Redan på söndag väntar den första utmaningen när Akropolis IF ställs mot Helsingborgs IF på Olympia. Mer information om den matchen kommer i helgen.