Kristoffer Grauberg Lepik om att spela för Estlands U-21 landslag.

fredag 15 oktober 2021

Flera av Akropolis IF unga spelare har i år testat på spel för sina nationer. Kristoffer Grauberg Lepik är en av dem. I veckan var han tillbaka från lanslagspelet och berättade mer än gärna om äventyret.

Kristoffer Grauberg Lepik i spel för Estland mot Österike.

Berätta om matcherna. Hur gick det?
– I den här landslagssamlingen ställdes vi mot Österrike på hemmaplan och Norge på bortaplan i staden Drammen. Första matchen mot Österrike spelade jag 70 minuter och borta mot Norge blev det 20 minuter. Att få chansen att spela sådana matcher är extremt lärorikt! Det är ett mycket högre tempo än i Superettan. Mot Österrike spelade jag mot mittbackar från franska och tyska högsta ligan. Mot Norge ställdes jag mot spelare som spelar i holländska och engelska högsta ligan. I den matchen gjorde jag även ett mål som felaktigt blev bortdömd. Vilket var surt. Jag är personligen jättenöjd med mina insatser men tyvärr fick vi inte resultaten med oss. Nu är det bara att ladda om för att spela mot Kroatien och Finland

Hur är själva upplevelsen att få representera sin nation?
– Självklart är det en ära. Det är stort att vara en del av ett U21-landslag och representera de i ett EM kval mot stora nationer. Jag får mäta sig med spelare som spelar på stora internationella nivåer och visa vad jag kan mot sådana spelare.

Vilka är dina ”bästa minnen” från att spela för Estlands U-21 landslag.
– Det är svårt att välja ett specifikt minne. Jag har många bra minnen från U21. Det finns minnen med spelare och tränare ända från min tid i U15 landslaget upp till U21 nu. Men självklart kommer jag föralltid bära med mina prestationer mot de stora nationerna som jag kan titta tillbaka på senare.

Hur står sig den estniska fotboll jämfört med svensk och hur ser framtiden för estnisk fotboll ut.
– Självklart är skillnaden på den estniska ligan och den svenska ligan stor. Framförallt alla förutsättningar och möjligheter. Det går inte att jämföra med Estland. Vi är lyckligt lottade här i Sverige på det sättet. Men Estnisk fotboll är verkligen på väg uppåt, vi har riktigt starka ungdomslandslag och A-landslaget har gjort bra ifrån sig senaste tiden. I den senaste ronden spelade de lika mot Wales borta och vann mot Vitryssland hemma i VM-kvalet.

Akropolis IF befinner sig i en väldigt fin form. Hur är stämningen i laget och hur går tankarna inför matchen mot Sundsvall på måndag.
– Jag har bara hunnit göra två träningar med laget men stämningen känns jättebra. Vi har farten i oss på träningarna och hela laget ska åka upp till Sundsvall för att åka hem med tre poäng. Vi är jättetaggade.

Vi tackar Kristoffer för att han tog sig tid att prata med oss.