Matchreferat

Färdigspelat i Svenska Cupen för den här gången

måndag 08 mars 2021

På Grimsta IP avslutade Akropolis IF Svenska Cupen för den här gången genom att möta en ny bekantskap i form av Landskrona BoIS. Efter en stark inledning på matchen fick Akropolis IF se sig besegrade efter att ha sätt rött (det röda kortet) i den andra akten av matchen

Foto: Harald Weidinger.

Akropolis IF kom ut till matchen som en enhet. Med vind i rygg och på lätta steg satte Akropolis IF in en intensiv press som genast skapade oro. Pressen satte Landskronas målvakt i tidsnöd och skånelaget var nära på att ställa till det för sig direkt i matchinledningen.

Under de 20 första minuterna trevade Landskrona BOIS efter andrum och fick inte styr på Akropolis IF intensiva press spel. Det taktiska upplägget gjorde det svårt för gästerna att ha ett eget ordnat spel. BOIS tvingades slå långt vilket föranledde att Akropolis IF ofta vann bollen i situationen efter. Med bollen vid fötterna kunde Akropolis IF diktera matchbilden efter sina egna villkor.

Trots ett starkt spelövertag dröjde det innan den första riktigt farliga målchansen skapades. Astrit Ajdarevic visade prov på sina kvalitéer när han från central mittfältsposition slog en passning med yttersidan mot den borde delen av straffområdet. Där störtade Oscar Pettersson fram och kunde inte mer än att pricka ramvirket från snäv vinkel.

Men efter den målchansen var det som om något hände. Man har hört talspråket om att en fotbollsmatch kan slå om snabbt ”gå från det ena till det andra”. Matchbilden blev allt jämnare och Landskrona BOIS började få betydlig mer att säga till om. BoIS började trilla boll på ett bättre sätt och hittade således luckorna i Akropolis IF höga press som inte bet lika bra som i öppningen av matchen.

Halvlekens bästa chans föll med tre minuter kvar innan det att den första akten var över. BoIS var inne i en bra period och hade börjat störa Akropolis IF i deras rytm. I Akropolis IF försök att lansera en ny attack mot BoIS mål kunde skåningarnas anfallare Robin Hofsö istället bryta en vansklig passning och ställas ensam med Simon Lundgren som var ute på vift (felplacerad efter det oväntade bolltappet). Målet stod länge öppet för Hofsö som loppade bollen över Lundgren men utanför mål.

Båda lagen gick till halvtidsvilan mållösa. Landskrona BoIS såg nog tillbaka på halvleken med en optimism till att ha lyckats ”kämpat sig in i matchen” medan Akropolis IF nog var mer bekymrade om att ha gått miste om den fina inledningen på halvleken.

Foto: Harald Weidinger.

Den andra halvlek började ungefär som den första slutade. Matchbilden var ganska jämn och lagen turades om att försöka bygga upp sina anfall med bollen vid fötterna, men målchanserna uteblev allt som oftast. Landskrona BoIS fortsatte dock växa sig in i matchen med en entusiastisk anda och allt eftersom tiden gick fick Akropolis IF svårigheter med att dämpa den skånska flärden. Efter timmens spel rev Nicklas Lindqvist ner en BoIS anfallare som var på vippen att friställas mot Simon Lundgren i Akropolis IF mål. Domaren valde att hiva fram de röda kortet, vilket betydde att Akropolis IF skulle få spela den sista halvtimmen med tio man på plan. En uppgift som skulle visa sig bli för svår.

En olycka kommer sällan ensam och bara fem minuter senare tog Landskrona BoIS ledningen. BoIS byggde upp ett fint anfall där bollen länge vandrade mellan spelarnas fötter. Tillslut slogs en längre boll ut mot kanten. Från kanten spelades bollen in i straffområdet till Robin Hofsö som inte hade några bekymmer med att stöta in bollen i mål.

Det blev en kämpig utgång på den andra halvleken för Akropolis IF. Efter utvisningen och målet hamnade laget väldigt långt ner i sina positioner och fick spela stora perioder av halvleken utan boll. Robin Hofsö var väldigt företagsam för Landskrona BOIS och hade stora chanser att spä på skånelagets ledning. Att BoIS inte utnyttjade sina målchanser höll på att straffa sig i slutet. För under de avslutande minuterna av matchen fick Akropolis IF till en fullgod slutforcering. Närmast var när Lamine Nekouf fintade sig förbi sin uppvaktning på kanten och slog ett inlägg som Kristoffer Lepik var ytterst nära på att stöta i mål från nära håll. Men Amr Kaddoura stod för en räddning av hög klass och följde upp räddningen med en till när Linus Mattsson var otroligt nära att slå in returen i mål. Mycket närmare mål en så kan man knappt komma.

I jakten på kvittering ”gamblade” Akropolis IF något och tryckte upp sina tio man väldigt högt upp på plan. Något som Landskrona BOIS utnyttjade när de i en omställning på tilläggstid kontrade och fastställde matchens slutresultat till 0-2.

Efter slutsignalen var det en besviken Oscar Pettersson som sade följande till Cmore.
– Det är alltid tråkigt att förlora, speciellt på hemmaplan. Stundtals tycker jag vi spelar bra. Men vi måste bli bättre på att hålla uppe spelet. Vi gör en bättre första halvlek än andra, vilket inte är så konstigt i och med utvisningen. Det är svårt att spela med en man mindre, men jag tycker vi ska göra det mycket bättre än vad vi gör. Det är klart att det finns bra händelser i matchen också, men det är svårt att stå här och ta fram positiva situationer efter 0-2, sade Oscar Petterson.

Akropolis IF lämnar nu cupen bakom sig för den här gången och återgår till träningsmatcher inför Superettan-premiären den 11 april. Härnäst väntar Vasalund IF på Skytteholm IP. Matchen spelas på söndag klockan 14:00. Mer om den matchen hittar ni på hemsidan senare i veckan.