Matchreferat

En poäng med hem från Skåne

tisdag 11 maj 2021

Nytt år men samma resultat. Precis som fjolårets möte med Trelleborgs FF på Vångavallen slutade helgens match 1-1

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Akropolis IF började matchen väldigt bra. Laget var påkopplat i pressen, klev högt och vann duellerna vilket fick Trelleborgs FF att framstå som uppjagade och stressade. Fredrik Hammar och för dagen mittfältspelande Panos Dimitriadis spelade smart på mitten och kunde gång efter gång assistera de offensiva krafterna högre upp i plan. De nya premisserna (naturgräs) och det studsiga underlaget svek dock de mer tekniska spelarna som hade det svårt att få till de avgörande aktionerna. Målchanserna uteblev.

Matchinledningen talade för Akropolis IF. Därför kom ledningsmålet för Trelleborgs FF något oväntat. Även om sättet det tillkom på inte var det.

Inför matchen pratade Marcus Burman och flera andra i Akropolis IF lägret om hur skickliga Trelleborg FF var på fasta situationer. Förvarnade och förberedda lyckades de ändå inte stå emot den kraft som skånepågarna skapade när de störtade fram. På en hörna i den 19:e minuten nickade Isak Jönsson på mål och Fredrik Liverstam högg på returen. Bollen studsade fram och tillbaka mellan John Alvbåges händer och Trelleborgs FF spelarnas kroppar innan Mouhammed-Ali Dhaini tryckte in bollen bakom Alvbåge i mål (tredje gången gillt).
– Vi visste om att Trelleborg FF var duktiga på fasta, så det känns både surt och tråkigt att släppa in ett sådant mål, sade Mirza Jelecak om händelsen i efterhand.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

På en trögsprungen naturgräsplan övergick halvleken till ett ställningskrig mellan två lag som suktade efter tre poäng. Många av de riktigt farliga målchanserna uteblev under de första 45 minuterna. Det fanns en hel del nästan lägen, men problemet från föregående matcher verkade kvarstå. Istället för att gå på egna initiativ eller avslut sökte många av spelarna efter en sista avgörande passning lite för ofta. Något som siffrorna/ statistiken tydligt visade på i halvlek. Akropolis IF mäktade bara med ett avslut på mål.

Avsluten var få men spelet tydde ändå på mer. Akropolis IF gjorde en av sina bättre halvlekar i år. Presspelet var bra, försvarsspelet solitt och duellerna vanns oftare än vad de förlorades.
-Överlag spelar vi ganska bra. Jag är hyfsat nöjd med vad vi presterat. Det jag skulle vilja se är högre bolltempo, lite fler löpningar och hot in bakom Trelleborgs FF, sade Mirza Jelecak i paus till discovery+.

Nog måste Mirza Jelecak blivit glad till den andra halvleken när hans önskan blev sann. För under upptakten av halvleken fick vi se bollen rassla till i nät. I en omställning längs högerkanten spelade Akropolis en väldigt direkt, snabb och vacker fotboll. Allt började med en längre boll slagen av Sotirios Nikopoulos. Fredrik Hammar kunde i sin tur förlänga bollens färd och låta den glida ännu längre fram i plan. Alla moment skedde på ett tillslag. Andrew Stadler såg till att det förblev så när han med en distinkt passning in i straffområdet fann Daniel Larsson som kunde kvittera för Akropolis IF. Hans första mål för Akropolis IF och måljubel som många nog hoppades skulle leda till mer.

Upp till målet fanns det en del att hurra för. Men efter målet gick Akropolis IF ner sig i prestationen.
– Vi kvitterar rättvist, men efter det känns det som en känsla av panik sprids. Vi blir rädda om poängen och börjar spela ”hawaii-fotboll”, vilket vi inte trivs med, sade Daniel Larsson.

Samtidigt som Akropolis allt mer började hamna på villovägar ökade Trelleborg FF trycket. Genom ett par lyckade byten började man oroa allt mer kring mål. Framförallt genom nummer 7 Petar Petrovic som stod för ett par briljanta manövrar och höll på att sätta Trelleborgs FF i förarsätet på egen hand. Men det var hans kollega som kom närmast att knoppa in segermålet. På Dennis Kozicas inlägg från högerkanten i matchminut 70 var Fredrik Liverstam ytterst nära på att nicka in bollen i mål – men nådde inte riktigt fram – bollen flög förbi hans panna.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Akropolis IF hade svårt att mäta sig I chansväg. Grauberg Lepik byttes in och oroade med sin längd och fysik vid inläggsituationerna, men det närmaste Akropolis IF kom ett segermål var en nick som seglade en bra bit utanför. I glädjens väg fick vi istället se en defensiv insats som imponerade och påminde om fjolårets kollektiva mur. Något som blev tydligt när till och med Andrew Stadler stoppade friläge och agerade räddande ängel med en heroisk brytning.

Målchanserna uteblev allt mer men mot slutet av matchen fick vi ändå anledning att jubla. Med bara minuter kvar att spela byttes vår allra egna Kewin Ohlsson Lounis in. Kewin har spelat sig igenom alla Akropolis IF ungdomslag och i matchen mot Trelleborg kröntes en milstolpe när han debuterade för A-laget i seriesammanhang. Något vi är otroligt stolta över.

Nya tag till helgen då vi möter Örgryte IS FF på Grimsta IP. Avspark klockan 13:00 på Grimsta IP

Annons

Footer

Akropolis IF

Akropolis IF grundades 1968 och har sedan dess varit en familjär klubb, engagerar sig aktivt för utökad integration och acceptans i samhället och erbjuder ungdomar både meningsfull fritidssysselsättning, kvalificerat hjälp och fotbollsutbildning att lyckas via fotbollen.

Kontakt

Akropolis IF
Box 1129
164 22 Kista


Telefon: 0702304605

kansli@akropolisif.com