Matchreferat

Derbyseger

söndag 26 september 2021

I ett rafflande Stockholmsderby med många avslutsförsök för Vasalunds IF blev det tillslut Akropolis IF som vann efter att ha varit mer kliniska när det gällde som mest.

Foto: Joakim Hall -- Akropolis IF spelarna lämnade Skytteholms IP med ett stort leende på läpparna.

I en svängig första halvlek var det Vaslaunds IF som tog kommandot. Hemmalaget etablerade ett spel med många offensiva intentioner runt omkring Akropolis IF straffområde. Akropolis IF hade svårt att få tag i bollen. I alla fall behålla den i sitt grepp. Som tur var agerade försvarslinjen med de tre mittbackarna i spets Abrahamsson, Björkman och Pehrsson alert och kunde nicka, blockera och styra bort Vasalunds försök att göra mål.

Mitt i Vasalunds IF trycket slog Sotirios Nikopoulos till från egen planhalva. Bollen slagen mot Vasalunds IF mål var nog menad för Marcus Burman som sprang i djupled men blev för lång för honom och för hög för Radu Mitu som missbedömde bollbanan – fick inte grepp om bollen och tappde in den i mål.

– Jag ska inte sticka under stolen med att det är lite tur, solen kan också ha stört målvakten lite, men samtidigt är det en bra träff jag får, sade en nöjd Sotirios Nikopoulos om målet.

Foto: Joakim Hall -- Sotirios Nikopoulos blev matchvinnare med sitt mål.

Det var som om att Akropolis IF växte med målet medan Vasalunds IF kom av sig och tappade fokus. Akropolis IF smällde på i duellerna och spelade med ett självförtroende som var nära på att leda till både ett och två mål till. Nästan omedelbart efter Nikopoulos mål sprang sig Marcus Burman loss i ett friläge. Efter en väl utförd aktion där Burman bland annat tunnlat/rundat Keeba Ceesay fick han inte till avslutet som rullade utanför.

Bara några minuter efter det klev Akropolis IF Panajotis Dimitriadis fram i plan och fixade på egen hand fram en straffspark åt sitt lag. I sin dribblingsräd blev han trampad på bakifrån och föll till marken framför ögonen på domaren som pekade på straffpunkten. Straffen slogs av Christian Rubio Sivodedov och trots att den var välplacerad – lågt intill den vänstra stolpen – var Radu Mitu snabbt nere vid stolpen och kunde reparera sitt misstag från tidigare i halvleken (0-1 målet).

Foto: Joakim Hall.

Andra halvlek blev lite av en annan historia. Akropolis IF visade prov på defensiv diciplin och gav sig tusan på att försvara sin ledning till varje pris. Matchbilden i andra halvlek var ett lågt stående Akropolis IF som väntade in Vasalunds IF försök och tillät Solna-gänget att föra spelet.

– Vi vet om vår styrka i defensiven. I paus snackade vi om att vi hade allt i våra egna händer, så planen var att spika igen och inte släppa in något skitmål under de första 20 minuterna av andra halvlek, sade Panajotis Dimitriadis till discovery+.

Trots att Vasalunds IF låg på skulle det visa sig svårt att bryta igenom Akropolis IF solida försvar. Många av de riktigt farliga målchanserna uteblev och istället öppnades det upp för allt fler omställningsmöjligheter för Akropolis IF. Oftast var det Marcus Burman och Andrew Stadler som på egen hand fick anfalla mot Vasalunds IF mål – vilket såklart inte var en enkel uppgift – men visst var de på vippen emellanåt att kunna stänga matchen för gott?

Foto: Joakim Hall - Akropolis IF stod pall och behöll sin ledning från första halvlek.

Istället blev det nervöst ända in i slutet. Vasalunds IF fortsatte med instick, inlägg och avslut mot Akropolis IF mål och på en hörna i matchens 91:a minut såg kvitteringen ut att komma. Anthony Wambani kom perfekt till bollen, men lyckades inte hålla ner nicken från nära avstånd och bollen for över ribban.

Efter matchen pustade Panajotis Dimitriadis ut och konstaterade vikten över de tre poängen:

– Så jävla skönt. Vinsten var efterlängtad och enormt viktig. Det är viktigt att vi tar alla möjligheter och poäng vi kan få när tabellen är så jämn. Idag var det lite ”vinna eller försvinna”. Vi gick in för det och visade det idag. Jag tror vi alla sträcker lite extra på oss idag, vi visade hjärta och ska absolut inte åka ur, sade Panajotis Dimitriadis till discovery+.