Matchreferat

Delad poäng i premiären

måndag 12 april 2021

Så var den äntligen här. Helgen i början av april som varje år förkunnar seriestart för de två elitdivisionerna i Svensk elitfotboll. Med stämningen på topp sparkade Akropolis IF igång premiären på Grimsta IP. En arena laget verkligen anammat till sin egen (oerhört svårslagna på).

Foto: Harald Weidinger. Nicklas Lindqvist störtar fram längs sin kant.

Ett påslaget Akropolis IF startade premiären med att gå in i duellerna till hundra. Vilket tvingade matchens domare att sätta nivån redan från start. Armen rörde sig till fickan för att dra upp det gula kortet till skyn inte mindre än 5 gånger, samtidigt som spelarna kved sig i gräset på plan.

Det small rejält vid ett par tillfällen men när spelet flöt på fick vi se två duktiga seriekollegor med siktet inställt på vinst. Akropolis IF var flera gånger om nära på att få en pangstart på premiären. Redan efter två minuters kunde Marcus Burman, Mattias Bouvin och Oscar Pettersson sprinta sig loss i en sylvass kontring. Oscar Pettersson fick tillslut bollen i ett läge han visat sig notoriskt skicklig i, men den här gången spelade nerverna ett spratt och avslutet gick långt utanför. Kort därefter var Pettersson i farten igen, men friläget räddades av IK Brage målvakten.

Bombardemanget fortsatte. På hörnan efter Petterssons friläge var Bouvin ytterst nära att spräcka målnollan med sin volleyträff, men bollen ville inte in där och då.

Trots chanserna för Akropolis IF var det IK Brage som var bollförande under inledningen på matchen. Gästerna visade upp stor variation i sitt spel och såg väl förbereda ut för uppgiften på Grimsta IP. Efter kvartens spel hittade den skicklige kantspelaren Noa Williams med ett inspel till en fristående kamrat som hade öppna ytor framför sig, men vindsnabbe Nicklas Lindqvist han ifatt och störde så pass mycket att Alexander Johansson tappade kontroll på läget.

Efter halvtimmens spel kom utdelningen för Akropolis IF. Christian Rubio Sivodedov och Marcus Burman spelade väggspel med varandra flera gånger om ända fram till mållinjen där de tillslut blev hindrade. Bollen levde sig vidare till Mattias Bouvins fötter som med hjälp av de båda stolparna kunde bjuda på seriespelets första målfirande/kramkalas.

Foto på målfirandet taget av Harald Weidinger.

Målet gav inte några extra pusch i spelet för Akropolis IF del. Istället var det IK Brage som kunde växla upp och växa i uppgiften.

Den första halvleken kunde ha slutat lite hur som helst. Båda lagen hade sina perioder av spel men Akropolis IF var mer kliniska när de gällde som mest. Något som Mattias Bouvin instämde i:
– Skillnaden mellan lagen är att vi gör mål på våra chanser. Det gör inte IK Brage, sade Mattias Bouvin.

Under den andra halvleken nådde Akropolis IF aldrig riktigt upp till samma nivå laget stundtals höll under de första 45 minuterna.

Foto: Harald Weidinger.

Tidigt i den andra akten tilldelades IK Brage en frispark som Leonard Pllana tog tillvara på till fullo. Av bara farten var IK Brage nära på att vända på ”steken” när Anton Lundin kom fri från halva plan. Men med ett uppoffrande hemjobb från Akropolis IF lagkapten och med en rutinerad målvakt i mål ”red de tillsammans ut stormen”.

Målchanserna fortsatte komma för IK Brage. Med 5 minuter kvar att spela var Borlänge-gänget ytterst nära att ”sätta spiken i kistan”. Alexander Johansson kom fri och lobbade bollen över John Alvbåge, som chanslös fick se sin bästa vän (ribban) ”vara räddare i nöden”.

Chansen blev som en väckarklocka för Akropolis IF som verkade inse vad de höll på att gå miste om. Under de avslutande minuterna fick vårt lag till en halv god forcering som skapade en viss oro hos motståndarna, men något mer mål föll aldrig i matchen. Premiären slutade med delad pott.