Matchreferat

Delad poäng i Göteborg

tisdag 27 juli 2021

I Göteborg fick vi uppleva Sveriges alla årstider under 90 minuter. Matchen började med sommarsol och värme men mot slutet av matchen var det planens våta underlag som gav extra fart i Erik Figueroas skott som resulterade i delad poäng mellan lagen på Gamla Ullevi.

Innan matchen talade Sebastian Ungman Backlund om att det krävdes att samtliga i laget tog fler initiativ och avslut om det skulle ha möjlighet att spräcka den negativa sviten av poäng- och mållösa matcher. Ord som föll väl ut i praktiken under de öppnande 25 minuterna av matchen. Akropolis IF klev genast hög upp i plan och satte in en press som vi flera tillfällen blev lyckosam. GAIS spelarna agerade passivt och såg nästan överraskade ut över den frenesi och löpvilja som Akropolis IF kom till spel med.

Efter kvarten spelad hittade Panajotis Dimitiradis igenom GAIS lagdelar och slog en passning av perfektion till Marcus Burman som vände upp och sköt precis utanför. Inget mål den gången men spelet bådade gott och Mattias Bouvin hade inte sagt sitt än. Längs vänsterkanten utmanade han sin försvarare – gick på eget initiativ och avslutade med högerfoten. Ett avslut som tog fart och träffade ribban.

– Jag fick på en väldigt bra träff. Synd att det inte blev mål, sade Mattias Bouvin om situationen.

En nackdel med matchinledningen var att Akropolis IF anfall sällan fick ett slut. Det vill säga att avsluten gick över sidlinjerna eller i mål så att det blev avbrott i spelet. Om så varit fallet hade laget fått tid att organisera sina positioner. Istället böljade spelet allt mer och när GAIS vann eller blockerade skott fanns det stora ytor att kontra på. I snabba omställningar skaffade sig både Julius Lindberg och Jonas Lindberg varsin hundraprocentig målchans, men John Alvbåge briljerade i mål. Bland annat med en benparad på ett avslut från nära håll. GAIS hade även de sina chanser.

Mot slutet av halvleken mattades matchen av och när Erik Figueroa sparkade ut bollen till inkast med 20 sekunder kvar kändes halvleken färdig. Men man ska alltid spela tills domaren blåser. En lärdom och några sekunder av ”ofokus” som skulle straffa sig hårt. Jonas Linberg var med på inkastet när många andra inte var det – tråcklade sig förbi Akropolis IF spelarna – in i straffområdet och dundrade in 1-0 bakom John Alvbåge. Ett väldigt snöpligt mål att släppa in precis innan halvtid, speciellt eftersom Akropolis i övrigt gjort en fin halvlek.

– Surt att de får in ett mål på slutet av halvleken. Jag tycker det är ganska jämnt. Vi skapar några målchanser, vilket de också gör, sade Mattias Bouvin till disovery+.

Foto: Mikael Josefsson

Lagom till att spelarna klev ut på plan till den andra halvleken så verkar den grekiska havsguden Poseidon vaknat till liv i Göteborg. Det blåste upp till storm i området runt arenan och över plan öste hagelliknande regn ner över både spelare och publik. De sistnämnda hade i alla fall turen att flytta sig några stolsrader upp på läktaren för att ta skydd under taket.

Väderomslaget påverkade matchbilden. Spelarna fick svårare att få fäste i gräset och bollen studsade betydligt snabbare i det våta underlaget. Båda lagen fick det svårare att kontrollera spelet och det blev mer av en kamp än något annat. En kamp som Akropolis IF drog nytta av.

Foto: Mikael Josefsson

I väderförhållandet blev det svårt att rulla bollen, spela på små ytor och kombinera sig fram. Istället var tuffa tag och avslut från distans ett mer lyckosamt koncept. Nästan som om spelarna tagit ramsan ”våga skjuta, tufft att göra mål” till sig sköt Eric Figueroa, Astrit Ajdarevic och Christian Rubio Sivodedov alla från distans, men det var på hörna som det blev farligast. Rubio Sivodedovs nick såg ut att gå i mål men GAIS målvakten stod för en otrolig räddning och nådde bollen precis med fingertopparna. Bollen tappade fart men dansade vidare längs mållinjen innan den tillslut rensades bort av försvarande spelare. Marginalerna var inte med Akropolis IF den gången, men målet skulle komma. Erik Figueroa fick på en hejdundrande träff som med hjälp av planens våta underlag fick extra fart och studsade in i mål.

Matchen slutade 1-1. Vilket betyder att Akropolis IF både bröt sin mål- och poänglösa svit från de senaste matcherna. Förhoppningsvis ger Erik Figueroas kalasträff ( som ni kan se här ovan) eko/självförtroende och gör att det trillar in fler mål framöver.

Nästa match spelar vi mot Östers IF den 3:e augusti.