Matchreferat

Delad poäng i årets sista hemmamatch

måndag 22 november 2021

Förutsättningarna var klara inför matchen där mycket stod på spel. GAIS behövde tre poäng för att fortfarande ha chansen att undvika det negativa kvalspelet. Akropolis IF däremot kunde vid seger nästintill säkra ett nytt Superettan-kontrakt. Tre poäng skulle göra så att Akropolis IF kravla upp över kvalträsket som så många lag försöker undvika för att sjunka ner i.

Foto Mikael Josefsson.

På förhand såg man två möjliga scenarion framför sig. Antingen skulle vi få se en match med många målchanser eller en tillknäppt och stängd historia. Det skulle visa sig att matchen tog utgång i det senare alternativet. I stället för att blåsa på för allt vad tygen höll agerade lagen med dubbla livremmar och trippla hängslen under stora delar av första halvlek.

Lagen turades om att föra spelet. Både Akropolis och GAIS hade ganska långa perioder av uppställt spel på motståndarnas planhalva – men utan att komma till målchanser – rullade bollen mest runt mellan spelarnas fötter i utkanten av straffområdet. Matchstatistiken kan för övrigt berätta att matchens första skott på mål kom efter 42 minuters spel. Oscar Pehrsson bröstade ner bollen till Andrew Stadler. I offensivt straffområde kom amerikanen till ett bra avsluts läge, men skottet gick rakt i famnen på GAIS-keepern.

Foto Mikael Josefsson.

GAIS avslut på mål var noll, vilket Akropolis IF försvar ska ha beröm för. Trots Göteborgslagets desperata jakt på tre poäng (matchen var deras sista chans/utväg) hade de lite att erbjuda i offensiv väg. Akropolis IF kollektiv försvarade det egna straffområdet exemplariskt och stoppade allt som kom i deras väg innan det han bli farligt.

– Det är en knepig match. Vårt mål är att vinna matchen men GAIS måste också vinna för att undvika kval. Det gör att matchen blir tillknäppt, sade Christian Rubio Sivodedov i halvtid.

Matchen öppnade upp sig lite mer i den andra halvleken. GAIS behövde gå framåt, 0-0 var inte tillräckligt bra. Men Atleternas oförmåga att hota offensivt ledde istället till många bolltapp som Akropolis IF kunde skapa målchanser på.

Mot slutet av matchen började goda råd bli dyra. GAIS började ”gambla” och riskera allt mer i något som liknade en slutforcering. Akropolis utnyttjade den omvända matchbilden till att spela rakt mot GAIS mål. Marcus Burman och Oscar Pettersson byttes in med uppdrag i att löpa i djupled på bollarna som kom farandes. Det var nära på att bli ett lyckat drag. Akropolis IF skapade tre gyllene chanser att avgöra matchen på.

Foto Mikael Josefsson.

Först ut var Fredrik Hammar. Oscar Pettersson hittade honom med en ljuvligt svepande krossboll vid den bortre stolpen. Avslutsförsöket var tekniskt svårt, men från nära håll hade nog många (inklusive Hammar själv) hoppats att bollen skulle rulla i mål innanför stolparna istället för utanför. En tid senare kom Hammar runt på kanten och spelade bollen snett bakåt till Marcus Burman. Helt ensam vid straffpunkten avslutade Burman på ett, högt över.

På tilläggstid radade GAIS upp hörnor, och på varenda en kom GAIS målvakt springandes. Det blev en lång sträcka att springa när Akropolis IF fick tag i bollen och ställde om mot ett tomt GAIS mål på andra sidan av fotbollsplanen. Oscar Pettersson slog bollen långt in på motståndarnas planhalva. Det blev en löpduell mellan 22 spelare på plan och det visade sig att Panajotis Dimitriadis hade mest kräm i benen kvar. Från snäv vinkel lyckades han inte komma till avslut. GAIS-keepern han tillbaka till sitt mål, situationen rann ut i sanden och matchen slutade 0-0.

– Tuff match, vi visste att matchbilden skulle bli såhär. Vi visste också att vi skulle behöva ta vara på våra chanser, men tyvärr gör vi inte det idag. Vi får tyvärr ingen utdelning, många skott hamnar utanför och över. Vi får chanser att avgöra matchen men är inte tillräckligt skärpta i sista tredjedelen, sade Panajotis Dimitriadis till discovery+ efter matchen.

Efter slutsignalen stod det klart att ett negativt kvalspel väntar för GAIS, medan Akropolis framtid fortfarande är oviss. Poäng i säsongens sista match mot Östers IF lär behövas, även om resultat i andra matcher även kan avgöra utgången på säsongen 2021.