Matchreferat

Akropolis IF vände underläge till vinst och tog andra raka segern

måndag 01 november 2021

Två bra prestationer i rad mot så kallade topplag får Akropolis IF att klättra i tabellen. Solen sken över Grimsta IP. Det gjorde även spelarnas ansikten efter de tre målen och segern.

Foto:  Harres Photography.
Foto: Harres Photography.

Akropolis IF började spelmässigt bra men fick efter en dråplig situation något oväntat se sig i underläge. Sotirios Nikopoulos (som kom att bli en huvudperson denna afton) försökte rensa bort bollen från eget straffområde, men uppträde stressad och missade bollen som i samma sekvens studsade upp på armen. Domaren kunde inte annat än att peka på straffpunkten. En straff som Petar Petrovic förvaltade till fullo.

Ledningsmålet för Trelleborgs FF kändes inte helt logiskt. I början av matchen hade Akropolis IF radat upp hörnor. Till och med kommit till fria lägen framför mål där Fredrik Hammar var närmast, men avslutet blockerades i sista stund av uppoffrande Trelleborgs FF spelare. Trots underläget var Akropolis IF spel lovande vilket tyde på någonting gott. När Trelleborgs FF mål föll kändes det som om det sista målet inte fallit än. Innan slutsignalen ljudit skulle det visa sig att känslan stämde överens med utfallet, för Akropolis IF skulle få mycket att säga till om.

Foto: Björn Sandberg.

Kvitteringen skulle dröja men kom i helt rätt skede av matchen. Med bara några minuter kvar till halvtidsvilan tog Sotirios Nikopoulos revansch på sig själv och stod för ett sagolikt inlägg. Pontus Åsbrink flög bokstavligt talat fram (kom farandes som en raket) i straffområdet, satte pannan mot bollen och utjämnade för Akropolis IF. Det hela gick snabbt och målet var av väldigt hög kvalité.

– Mitt tredje mål på fem starter, så det känns bra. Fortsätter jag spela gör jag nog några fler, sade Pontus Åsbrink om sitt mål.

Lagen gick till vila jämsides (1-1) men enligt Alexander Abrahamsson utsago gav målet i slutet av första halvlek mycket energi till den andra. Målet påverkade matchen och det hade inte alls varit samma sak att gå till paus utan det.

– När vi rullar boll och har tålamod i anfallet spelar vi bra. Trelleborgs FF har bollen i backlinjen men skapar inte så mycket, det är positivt. Ser man till halvleken i helhet är vi nöjda, sade Pontus Åsbrink till discovery+ i halvtid.

Foto: Said Ina Badri.

Andra halvlek var en kraftdemonstration från Akropolis IF sida. Laget visade på en imponerande vilja. Speciellt med tanke på den prekära tabellsituationen – var det oerhört starkt att inte vika ner sig vid det tidiga baklängesmålet – utan istället resa sig och hitta en väg tillbaka in i matchen.

Av bara farten vände Akropolis IF på matchen och vann den. Sju minuter in på den andra akten bröt Cesar Weilid mönstret och öppnade upp anfallet med en genialisk passning till Fredrik Hammar. Hammars inlägg var hårt längs marken och möttes upp av Sotirios Nikopoulos som vid den bortre stolpen kunde dundra in ledningsmålet för Akropolis IF.

Akropolis IF hade matchen i sitt grepp och utökade dessutom ledningen till två måls marginal. På en hörna i den 70:e minuten var gästande lag inte alls med. Via en snabb hörna hittade Åsbrink igenom Trelleborgs FF oorganiserade försvar till Alexander Abrahamsson som på skyttekungsmaner placerade bollen intill den bortre stolpen.

Prestationen som helhet var bland det bästa Akropolis IF visat upp i år – allt från individuella konster till det kollektiva samspelet satt på plats vilket gjorde det svårt för Trelleborgs FF att mäta sig med ett för dagen mycket bra Akropolis IF. Vinsten gör att vi ökar avståndet till de negativa kvalplatserna.

– Jag tycker vi gör en gedigen insats, väldigt bra försvarsmässigt. Vi bjuder inte på några lägen överhuvudtaget. Vi får en straff emot oss tidigt, men reser oss, visar karaktär och att vi har i den här serien att göra. Det är en oerhört stark laginsats, sade Alexander Abrahamsson till discovery+.