Matchreferat

Akropolis IF gick på pumpen mot IK Brage

måndag 08 november 2021

Mycket boll, men tyvärr inte mycket mer än så. Akropolis IF kom inte upp i nivå och fortsätter ha det kämpigt på bortaplan.

Efter två fina prestationer på hemmaplan mot etablerat toppmotstånd åkte Akropolis IF till Borlänge i jakt på att säkra en plats i Superettan till 2022. För motståndet stod ett lag som försöker göra detsamma. IK Brage greppar efter säkrare positioner i tabellen för att undvika ett decemberkallt kvaldrama. I och med dagens tre poäng kom de ett steg närmare. Akropolis IF får kämpa vidare.

Foto: Henrik Hansson.

Matchen på Borlänge Energi Arena blev en tillknäppt historia med sprida inslag av tekniska misstag. Passningarna var felriktade, inläggen för långa och tempot för lågt för att ändra på utgången av matchen.

Matchbilden kantades säkerligen av att mycket stod på spel. Fotboll är en känslomässig sport där anspänningen kan spela ett spratt inför viktiga matcher likt denna. Trots det började Akropolis IF förtroendeingivande och tilläts föra matchen mot ett IK Brage som inledningsvis agerade passivt.

Akropolis IF kom till matchen med två raka segrar i bagaget och såg till en början ut att spela vidare på den frenesin. Med Pontus Åsbrink som kreatör iscensattes en del offensiva löpningar. När tillfället gavs fyllde många spelare på i anfallen som såg ut att bli farliga, men för dagen mynnade situationerna ut i ingenting på grund av kvalitén i de avgörande aktionerna (passningarna som det oftast var). Akropolis IF stora bollinnehav blev inte mer än just ett bollinnehav.

Upp till IK Brages ledningsmål såg Akropolis IF spel trots allt lovande ut, men i slutändan gjorde bollinnehavet mer skada än nytta. Akropolis byggde sina anfall från backlinjen där de tre mittbackarna startade spelet. I matchens 30:e minut gick ett uppspel fel – IK Brage bröt passningen – vann bollen – kontrade mot ett Akropolis IF i spillror och gjorde mål.

Foto: Henrik Hansson.

Målet föll tungt och något oväntat vilket gjorde att matchen öppnade upp sig lite mer. Nu var Akropolis IF tvungna att trycka på framåt. Om de lyckades vända och vinna matchen (likt de gjorde mot Trelleborgs FF i den senaste omgången 0-1 till 3-1) skulle Superettan kontraktet till 2022 vara klart.

Pontus Åsbrink gick för en kvittering före halvtid. Två skott avlossades från hans fot. Det ena hotade men räddades intill stolpen av Adrian Engdahl.  Lagen gick till halvtidsvila med 1-0 på resultattavlan.

– Det är en tight match. Därför är det onödigt och lite slarvigt att vi släpper in ett mål. Det är mycket som står på spel, sade Sebastian Ungman Backlund efter första halvlek.

Utgången inför den andra halvleken var att Akropolis IF behövde ösa på framåt och chansa lite mer för att väcka till liv en ganska chansfattig match. I underläget som laget befann sig i fanns det faktiskt inte så mycket att förlora, men i praktiken blev det inte riktigt så.

Akropolis IF fortsatte – likt i den första halvleken – att spela sig fram till straffområdet, men väl där tog det stop. Likt ett hack i maskineriet var det som om det frös sig i de avgörande lägena. Chanser som skulle kunnat bli något skapades det mycket av, men det var inte ofta bollen gick på mål.

Foto: Henrik Hansson.

Istället var det IK Brage som skapade det mesta och farligaste chanserna i andra halvlek. ”Dalkarlarna” var påhittiga i sina anfall. Leonard Pllana hade två avslut utifrån straffområdet som susade precis över ribban. Dessutom kom IK Brage till avslut precis framför mål som Oresti Menka räddade från att gå i mål. På stopptid kunde dock IK Brage kontra in och fastställa slutresultatet till 2-0.

– Jag är besviken på vår prestation. Vi är inte med idag. Vi har alla förutsättningar för att göra en bra prestation och vinna matchen – men vi kommer inte upp i nivå. Vilket är slarvigt. Vi måste visa mer ute på plan, det är en inställningsfråga enligt mig. Vi placerar oss fortfarande över kvalstrecket och har allt i egna händer. Vi måste gå ut och visa det i nästa match, sade Panajotis Dimitriadis till discovery+ efter matchen.