Matchreferat

Akropolis IF föll tungt på Finnvedsvallen

tisdag 25 maj 2021

Fyllda med optimism före avspark om att det här kunde vara dagen då allt lossnade förvandlades snabbt från en dröm om tre poäng till en mardröm med dråpliga inslag.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Matchen hade knappt hunnit ta fart innan bollen låg i mål. I en svårförklarlig situation missbedömer debuterande Sebastian Selin bollbanans färd på gräsets hala strån. När Selin skulle böja sig ner för att ta bollen med händerna – tappade han fästet och förlorade balansen. Bollen träffar foten och studsar perfekt upp till Edvin Becirovic som inte behöver göra mer än att sätta pannan mot bollen och nicka in den i öppet mål. En olycklig start för den unge målvakten och lagkamraterna som snabbt var framme för att klappa om honom.

Glädjen för IFK Värnamos målskytt Edvin Becirovic blev kortvarig. Tio minuter efter det att han sett bollen gå i mål fick han se det röda kortet höjas till skyn. Riktat mot honom. På en hörna i matchminut 13:e var Becirovic högt uppe med armarna och svingade till rejält med handen som träffade Fredrik Hammar på nosen.
– Jag markerar honom framför vår målvakt (på en hörna) och får ett slag i ansiktet. Det var ett klart rött kort, sade Fredrik Hammar till Discovery+ i halvtid.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Med mycket tid kvar att spela på – var det upp till Akropolis IF att bevisa att laget kunde göra mer än ett mål och låta offensiven flöda.

Med tio spelare på plan sjönk IFK Värnamo direkt ner i försvarsställning och bildade en kompakt 5-backlsinje som skulle visa sig svår att ta sig igenom. Akropolis IF flyttade upp alla sina spelare på IFK Värnamos planhalva och började rulla runt bollen utanför IFK Värnamos straffområde i väntan på målchanserna – som det tyvärr inte blev många utav.

Trots att Akropolis IF spelade med en man mer så pass länge skapades det väldigt få målchanser. Visst, bollinnehavet var ensidigt och spelet fördes hela tiden på IFK Värnamos planhalva men bolltempot var lågt, besluten få och avsluten icke existerande. Det laget lyckades hota med var inlägg – som för det mesta var för långa eller höga – ibland till och med båda två.

Det dröjde till slutet av halvleken innan Akropolis IF började hitta igenom med instick och avslut som var nära på att fylla sitt syfte. På vacklande och trötta ben hängde IFK Värnamo inte riktigt med i svängarna. Till en följd öppnades det upp fler ytor att spela på. Närmast var Mattias Bouvin som utmanade och drev fram till en bra skottposition. Ett hårt avslut som gick rakt på målvakten.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Ett mål innan halvtid hade behövts för att skapa oro hos IFK Värnamo som kom från fyra raka matcher utan att släppa in mål. Samtidigt ställde sig nog många sig frågan om Smålands-gänget verkligen skulle klara av att stå emot en hel halvlek till utan bollen i sin ägo.

Andra halvlek blev en enda stor missräkning. Prestationen var i stora delar sämre än i första halvlek. Akropolis IF hade otroligt svårt att dra nytta av sitt numerära överläge. Under den inledande kvarten hade laget till och med bekymmer med att få tag i bollen och etablera något som hels spel på IFK Värnamos planhalva.

Hoppet om att Akropolis IF skulle höja sig från första halvleken och metodisk bryta ner IFK Värnamo med ett stort bollinnehav och högre bolltempo var som bortblåst. Matchen förvandlades till en kamp mot klockan och ett desperat tankesätt om att rädda poäng.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

Det dröjde innan spelarna fick ordning på fötterna. Det var inte förrän efter 65 minuter spel som tendenser som tydde på att det inte var kört ännu började synas. De mer tekniska spelarna (Mattias Bouvin, Marcus Burman och Erik Figueroa) började utmana och ta sig förbi sina motståndare. Intentioner som under stora delar av matchen saknats, gjorde nu att Akropolis IF tog sig in i straffområdet – men utan att finna rätt adress med sista passningarna rann chanserna ut i sanden. Precis som, hela matchen gjorde.

Med matchens sista spark skapade Akropolis IF ett av sina farligare lägen. Alexander Abrahamsson sköt från distans, men avslutet gick utanför målramen och satte punkt för tillställningen.

Foto: Harald Weidinger - harres photography.
Foto: Harald Weidinger - harres photography.

– Vi hamnar i tidigt underläge men spelar samtidigt med en man mer i stort sett hela matchen. Vi tar inte vara på det idag – vi borde lagt i en extra växel – hotat mer och kommit till farligare lägen. Vi klarar inte riktigt av det. Vi saknar kvalitén idag i sista tredjedelen för att få in bollen i mål, sade Panajotis Dimitriadis till Discovery+ efter matchen.

Tre viktiga matcher återstår innan EM-uppehållet. På lördag tar vi emot Falkenbergs FF på Grimsta IP.

Annons

Footer

Akropolis IF

Akropolis IF grundades 1968 och har sedan dess varit en familjär klubb, engagerar sig aktivt för utökad integration och acceptans i samhället och erbjuder ungdomar både meningsfull fritidssysselsättning, kvalificerat hjälp och fotbollsutbildning att lyckas via fotbollen.

Kontakt

Akropolis IF
Box 1129
164 22 Kista


Telefon: 0702304605

kansli@akropolisif.com