Historia

En historia skrivs av människor som har påbörjat ett projekt med stor påverkan i samhället, personer som har givit sin själ och verkligen haft ett engagemang i det man har gjort. Akropolis IF grundades 1968, Theofilos Tsappos samlade ihop ett gäng Greker som hade lämnat sitt hemland för att utvandra till Sverige, till ett land för en bättre framtid. Vissa var politiska flyktingar, vissa ville förbättra sin ekonomi och vissa utvandrade, flyttade långt bort för att hitta sätt att försörja sig.

Gemenskapen skapades snabbt och engagemanget kring klubben växte med tiden, laget avancerade, man byggde upp flera lag inom olika sporter och det blev en klubb som representerade de nyanlända människorna som kom till ett främmande land, idrotten blev en del av deras vardag, några var med från början, vissa kom med under tiden, det viktiga är att alla på något sätt kopplades ihop med en förening som representerade en hel folkgrupp i ett främmande land.

 

Man hjälptes åt, jobbade man så kombinerade man sitt jobb med att sälja bingolotter, fester anordnades, alla hjälptes åt för att hitta sätt att hålla klubben vid liv och det lyckades man med.

Personer som Theofilos Tsappos, vidare till Babbis Faniadis samt Georgios Gogas på senare tid och massvis av andra människor, har gjort det möjligt att i år fira de efterlängtade 50 åren. Det är personen som har brunnit och gett sin själ till föreningen, en förening som inte skulle existera utan vissa människors engagemang.

Georgios Gogas har med minimala resurser värvat spelare som utvecklats till landslagsspelare, spelare som Magnus Eriksson, Stefan Silva, Sotirios Papagiannopoulos och Daniel Sundrgren är bara ett fåtal spelare med en enorm potential som har spelat för klubben de senaste åren.

Idrottsklubben Akropolis IF grundades år 1968 och påbörjades med basket samma höst. Fotbollens intåg fick dröja till kommande vår 1969. Föreningen blev det första laget som grundades av ”invandrare” i Sverige och som samtidigt kvalificerade sig för spel i Division 4. Uppmärksamheten i media var stor, förutsättningarna var optimala och människorna bakom klubben brann för ta laget mot nya höjder.

Det skulle dröja ytterligare sex år innan föreningens ungdomsverksamhet startade och de första stegen togs 1975. Den blåvita förening hade under en period över 35 lag med pojkar och flickor från juniorer till seniorer i tre lagsporter, basket, fotboll och volleyboll.

Åren mellan 1975 och 1980 var riktigt framgångsrika för fotbollsseniorerna då de lyckades avancera fyra divisioner och nådde tillslut det nationella seriespelet. Som första ”invandrarlag” att nå Division 4 i dåvarande seriesystem, fick klubben stor uppmärksamhet i riksmedia och närmare tvåtusen åskådare närvarade vid den sista och avgörande matchen innan avancemanget.

Basketen expanderar

1987 blir ett händelserikt år, fotbollslaget nådde en tidigare oöverträffad framgång och avancerade till Division 3 och det var samma år som föreningen Akropol BBK startade sin verksamhet av ett antal ledare från Akropolis basketsektion. Fotbollslaget, som nu var föreningens enda gren, återtog 1999 en plats i Division 3 som tyvärr blev en kort sejour då man förpassades tillbaka till Division 4 redan efter en säsong.

Mot nya höjder

Säsongen 2004, avancerade föreningens herrar återigen till Division 3 och det lyckades man så sent som i den näst sista omgången. Året efter klarade Akropolis Division 3-kontraktet med ett mål som marginal insparkat i den sista matchminuten mot IFK Österåker. Säsongen därpå, 2006, avslutades med ännu mer spänning då herrarna efter en andraplats i serien tog sig igenom två kvalomgångar som innehöll både avgörande övertidsmål (Bollnäs på bortaplan) och en rafflande straffsparksläggning (mot Älvsjö AIK, också på bortaplan) för avancemang till Division 2.

Mellan 2007 och 2010 placerade sig herrlaget två gånger på femte respektive tredje plats, krönt med en fantastisk serieseger med sju poängs marginal 2010. Parallellt med seniorverksamheten har under dessa år även en framgångsrik ungdomsverksamhet byggts upp, med lag i samtliga årskullar mellan 2000 till 2005 samt en knatteskola för de yngsta.

2010 blev en riktig milstolpe i föreningen. Det var året då vårt herrlag för första gången i historien avancerade till Division 1, en bedrift som vi anser vara den största i klubbens historia. Herrarna lyckades, förutom att vinna serien Division 2 södra Svealand, att säkra det historiska avancemanget hela tre omgångar innan sista matchen då en stor fest annordnades på vår hemmaplan i Akalla.

Inför klubbens första säsong i Division 1 år 2011, var målsättningen att inte åka ur och kontraktet säkrades i den näst sista omgången tack vare att Väsby United vann över Valsta Syrianska som var en av de tre lag som fick lämna division 1, samtidigt som Akropolis skulle slå redan avhängda Hammarby TFF men förlorade med 1-4. Bara veckan innan hade man vänt ett 0-2 underläge till 3-2 den sista kvarten hemma mot Boden. Felix Pettersson blev hjälte med ett avgörande mål i slutskedet av matchen.

Mellan 2007 och 2010 placerade sig herrlaget två gånger på femte respektive tredje plats, krönt med en fantastisk serieseger med sju poängs marginal 2010. Parallellt med seniorverksamheten har under dessa år även en framgångsrik ungdomsverksamhet byggts upp med lag i samtliga årskullar mellan 2000 till 2005 samt en knatteskola för de yngsta.

Säsongen 2015 återvände herrlaget till division 1 efter att året innan vinna division 2 i överlägsen stil. Som nykomling lyckades man överraska allt o alla o hamnade på en 2:a plats i serien vilket ledde till superettan kval. Där föll man mot IK Frej efter två mycket jämna matcher. Denna bedrift återupptogs under den föregående säsong (2017) då man återigen ställdes mot IK Frej för kvalspel till Superettan. Efter två oavgjorda kvalmatcher så lyckades IK Frej hålla sig kvar i Superettan efter fler gjorda mål på bortaplan.

I år (2018) har Akropolis IF återigen avslutat en säsong i Division 1 Norra på en topplacering, en lyckad säsong som gör att Akropolis IF återigen spelar i Division 1 Norra nästa säsong.

 

Ryktet säger att Akropolis IF är ett invandrarlag, sanningen är att Akropolis IF representerar dagens människor med Grekisk bakgrund i Sverige och det svenska samhället i övrigt. Ett mångkulturellt samhälle där många olika nationaliteter lever tillsammans.

Även om majoriteten på läktarna är människor med grekisk bakgrund, så börjar detta varieras allt me

r med tiden med människor av annan bakgrund och nationalitet. Akropolis IF är ett lag för alla oavsett ursprung och det är väldigt hedrande att så många av olika bakgrund/nationalitet stolt vill bära den blåvita matchtröja.

Hos åskådarna finns en stor hunger och törst efter framgångar. Att identifiera sig med Akropolis IF är en speciell känsla, en känsla av gemenskap och respekt till varandra. Familjekänslan i klubben är svår att

ersätta, resan fortsätter vidare.

Akropolis är en fem decennier gammal förening och fortsätter arbetet med att fostra framtidens fotbollsspelare. Med rötterna i 1960-talet, är föreningens långa historia fylld av roliga, spännande och glädjefyllda stunder. Idag är Akropolis en organisation med både ett herrlag och en växande ungdomsverksamhet.

I Akropolis finns en stark klubbkänsla som byggts upp genom respekt till det arbete och de insatser som ledare, medlemmar, spelare och supportrar bidragit med i över fyra decennier. Föreningens position i dagens fotbollsfär är resultatet av detta arbete.

Som spelare i Akropolis är man stolt över föreningen och agerar som en förebild på och vid sidan av planen. Insatser från styrelsemedlemmar, spelare, tränare, ledare och supportrar gör det möjligt för vår förening att leva, växa och nå nya framgångar. Utan alla dessa insatser som sker i det tysta vardagsarbetet, skulle vår förening inte finnas i dag. Akropolis IF har funnits i femtio år och spelar 2018 i Division 1 Norra, det är något att vara stolt över!

Varje förening har sin egna historia, låt oss fortsätta skriva vår tillsammans!

Det allra första seriespelet för Akropolis IF påbörjades med basket hösten 1968, fotbollen dröjde till kommande vår 1969. Det skulle dröja ytterligare sex år innan föreningens ungdomsverksamhet startade och de första stegen togs 1975. Vår blåvita förening hade under en period över trettiofem lag med pojkar och flickor från juniorer till seniorer i tre lagsporter, nämligen basket, fotboll och volleyboll.

Åren mellan 1975 och 1980 var riktigt framgångsrika för fotbollsseniorerna då de lyckades avancera fyra divisioner och nådde det nationella seriespelet. Som första så kallade invandrarlag att nå Division 4 i dåvarande seriesystem, fick klubben stor uppmärksamhet i riksmedia och närmare tvåtusen åskådare närvarade vid den sista och avgörande matchen innan avancemang.

1987 blir ett händelserikt år, fotbollslaget nådde en tidigare oöverträffad framgång och avancerade till Division 3 och det var samma år som föreningen Akropol BBK startade sin verksamhet av ett antal ledare från Akropolis basketsektion. Fotbollslaget, som nu var föreningens enda gren, återtog 1999 en plats i Division 3 som tyvärr blev ett kort återseende då man förpassades tillbaka till Division 4 redan efter en säsong.

Säsongen 2004 avancerade föreningens herrar återigen till Division 3 och det lyckades man så sent som i den näst sista omgången. Året efter klarade Akropolis Division 3-kontraktet med ett enda måls marginal insparkat i den sista matchminuten mot IFK Österåker! Säsongen därpå, 2006, avslutades med ännu mera spänning då herrarna efter en andraplats i serien tog sig igenom två kvalomgångar som innehöll både avgörande övertidsmål (Bollnäs på bortaplan) och en rafflande straffsparksläggning (mot Älvsjö AIK, också på bortaplan) för avancemang till Division 2.

Mellan 2007 och 2010 placerade sig herrlaget två gånger på femte respektive tredje plats, krönt med en fantastisk serieseger med sju poängs marginal 2010. Parallellt med seniorverksamheten har under dessa år även en framgångsrik ungdomsverksamhet byggts upp med lag i samtliga årskullar mellan 2000 till 2005 samt en knatteskola för de yngsta.

2010 har blivit en riktig milstolpe i föreningen. Det är året då vårt herrlag för första gången i historien avancerat till Division 1, en bedrift som vi anser är det absolut största… fram till nästa. Herrarna lyckades, förutom att vinna serien Division 2 södra Svealand, med att säkra det historiska avancemanget tre hela omgångar innan sista matchen då en stor fest anordnades på vår hemmaplan i Akalla.

Säsongen 2015 återvände herrlaget till division 1 efter att året innan vinna division 2 i överlägsen stil. Som nykomling lyckades man överraska allt o alla o hamnade på en 2:a plats i serien vilket ledde till superettan kval. Där föll man mot IK Frej efter två mycket jämna matcher. Denna bedrift återupptogs under den föregående säsongen då man återigen ställdes mot IK Frej för kvalspel till Superettan. Efter två oavgjorda kvalmatcher så lyckades IK Frej hålla sig kvar i Superettan efter fler gjorda mål på bortaplan.

Efter att föreningen varit ett topplag i Division 1 dom senaste åren, så skulle året 2019 blir det då laget skulle stå som seriesegrare efter 75 av 90 poäng.

 

 

Den 15:e juni 2020, en varm sommardag i en match mot Dalkurd FF tog vi våra första steg på svensk elitnivå. En dag som för alltid kommer finnas nedskrivet i Akropolis IF historieböcker. Därefter följde en rad resultat som skulle skapa rubriker runt om i fotbollssverige. Genom en ramstarkt defensiv och en giftig offensiv lyckade Akropolis IF ta skalper mot de bästa lagen. Vem mins inte matchen på Örjans vall mot Hamlstad BK för att ta ett exempel. Året kröntes med att laget för första gången kvalade in till Svenska Cupens gruppspel innan kronan föll på plats när Akropolis IF befäste och slutade på en 5:e plats i Superettan.

Inför säsongen 2021 återvänder Panos Dimitriadis till Akropolis från AIK. Fredrik Hammar  återvänder på lån från engelska Brentford då han lämnade Akropolis 2019. Oscar Petterson som var på lån under 2020 skriver 2års kontrakt med Akropolis. Astrit Aidarevic som tog guld med Djurgården 2019 skriver på inför säsongen 2021 då han tränat med klubben under en längre tid. Daniel Larsson tidigare Malmö FF, Helsingborg är tillbaka i svensk fotboll efter många år utomlands.

Annons

Footer

Akropolis IF

Akropolis IF grundades 1968 och har sedan dess varit en familjär klubb, engagerar sig aktivt för utökad integration och acceptans i samhället och erbjuder ungdomar både meningsfull fritidssysselsättning, kvalificerat hjälp och fotbollsutbildning att lyckas via fotbollen.

Kontakt

Akropolis IF
Box 1129
164 22 Kista


Telefon: 0702304605

kansli@akropolisif.com